Η πρώτη μακροχρόνια μελέτη για το ηλεκτρονικό τσιγάρο


Ποιες είναι οι συνέπειες του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ; Καμία, όπως τουλάχιστον έδειξε η πρώτη μακροχρόνια μελέτη για το θέμα, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature !
Η έρευνα έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Κατάνια, με επικεφαλής το Δρ. Riccardo Polosa (https://goo.gl/wEga8i). Στο επίκεντρο της έρευνας ήταν η εξέταση του αναπνευστικού για τον εντοπισμό προβλημάτων του πνεύμονα και πιθανών αλλοιώσεων της αναπνευστικής οδού.
Έγινε καταγραφή συμπτωμάτων, και μετρήθηκαν παράμετροι όπως: πίεση, σωματικό βάρος, καρδιακή λειτουργία, λειτουργία πνευμόνων, αναπνευστικά συμπτώματα, μέσω σπειρομετρήσεων, μετρήσεων eNO και eCO (που δείχνουν ερεθισμούς του αναπνευστικού) και τομογραφίας πνευμόνων.
Τα αποτελέσματα ήταν θετικά: στην διάρκεια των 3,5 ετών δεν εντοπίστηκε καμία βλάβη, ούτε προδιάθεση βλάβης. Η χρήση νικοτίνης δεν έδειξε να επιφέρει κάποια διαφορά στα αποτελέσματα σε σύγκριση με αυτούς που χρησιμοποιούσαν μη νικοτινούχα υγρά.
Βέβαια, με δεδομένο ότι είναι σχετικά σπάνιο κάποιος να κάνει ηλεκτρονικό τσιγάρο, χωρίς να έχει καπνίσει ποτέ στη ζωή του, στην έρευνα πήρε μέρος μικρό δείγμα, μόλις 16 άτομα. Όμως, είναι δύσκολο να είναι μεγάλο δείγμα, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου (2014), μόλις 0,1% όσων κάνουν χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, δεν έχουν καπνίσει ποτέ.


Γι’ αυτό, οι ερευνητές σημειώνουν την ανάγκη περισσότερης έρευνας, διότι το μικρό δείγμα και οι σχετικά νεαρές ηλικίες των συμμετεχόντων στη μελέτη (20-25 ετών) δεν δίνουν οριστικές απαντήσεις στο πώς επιδρά το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Σχόλια